Cum se scrie o sesizare

 

Sesizarea (reclamaţia) este înştiinţarea unei autorităţi despre un caz care trebuie luat în cercetare sau plângerea împotriva unui abuz.

 

Pentru ca sesizările să fie luate în considerare ele trebuiesc, în primul rând, să fie semnate. Deoarece instituţiile sunt, în general, „sufocate” de sesizări (adesea nejustificate de fapte reale), de cele mai multe ori se verifică în primul rând exietenţa reală a persoanei care a făcut sesizarea.

Tot din cauza existenţei a foarte multir sesizări, pentru a uşura sarcina celor care se ocupă de rezlovarea lor (şi pentru a creşte viteza de reacţie) este bine sa se urmeze niste reguli, astfel:

 

1. Să se specifice clar (în măsura în care autorul ştie) cui îi este adresată sesizarea (pe cât posibil, chiar numele persoanei responsabile).

 

2. Să se specifice clar numele şi adresa autorului.

 

3. Să se specifice locul unde se petrece fapta (cu coordonate cât mai clare), data şi, eventual chiar şi ora (în măsura în care aceasta se cunoaşte).

 

4. Să fie descrise cât mai în detaliu faptele care au generat sesizarea. Aceasta nu inseamnă fraze lungi si întortocheate (care trebuiesc evitate) şi nici repetarea diverselor aspecte sau descrierea unor lucruri nerelevante (care mai degrabă pot genera confuzii) ci redarea cât mai „fotografică” a locului şi persoanelor implicate.

 

5. În caz că există fotografii sau / şi înregistrări, este bine ca ele să fie ataşate. Păstraţi întotdeauna originalele la Dvs.; la sesizare trebuiesc trimise doar cópii.

 

6. În caz că folosiţi sisteme GPS, track-urile din zona la care vă referiţi sunt cât se poate de binevenite.

 

Unele instituţii au pe Internet „formulare” pentru a trimite sesizări online (Garda Naţională de Mediu, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului etc.). Ele pot fi folosite, dezavantajul fiind că nu se poate verifica dacă sesizarea Dvs. a ajuns undeva şi că nu aveţi dovada că aţi făcut sesizarea respectivă; de asemenea, unele dintre aceste „formulare” nu acceptă încărcarea de fotografii. Experienţe diverse arată totuşi că sesizările făcute, d.ex., la GNM sunt citite şi primesc răspuns.

 

Exemplu de sesizare:

 

Către

[Autoritatea căreia i se adresează]

Direcţia Generală de Control Silvic şi Cinegetic

(opţional: D-lui Director General Mihai Găşpărel)

 

[Numele şi datele de contact ale autorului]

Subsemnatul X Y, domiciliat in [localitate, stradă, număr etc., dacă se poate şi numărul de telefon sau / şi adresă de e-mail] vă aduc la cunoştinţă urmatoarele:

 

[Locul, fapta, etc.]

În data de 14 septembrie 2008, între orele 13,00 – 13,30, deplasându-mă pe traseul turistic X din masivul Y judetul Z, în punctul numit „Valea Cascadelor” (în caz că se cunosc: coordonate GPS x,y,z) am văzut trei camioane în care se încărcau buşteni. În acelaşi timp, pe toată valea se auzea zgomot de drujbe.

În această zonă nu am văzut nici un fel de marcaj forestier, astfel încât presupun că tăierile sunt efectuate ilegal. Mai mult, din cunoştinţele mele, se pare că este vorba despre zona-tampon a Rezervaţiei Claia Ursului.

Menţionez că, deşi numerele de înmatriculare ale camioanelor erau acoperite cu noroi, acestea erau marca [...], de culoare gri-petrol cu o dungă galbenă, relativ vechi şi neîntreţinute bine iar pe unul dintre ele era imprimată urmatoarea inscripţie (siglă). Ataşez fotografia cu camioanele respective.

Mergând mai jos pe potecă am intâlnit un grup de culegători de mure care mi-au spus că respectivele camioane ar aparţine firmei Q al cărei proprietar este HM. Aceleaşi persoane mi-au spus ca lemnul tăiat este transportat în punctul W.

[Urmează un exemplu de informaţie nerelevanta şi de evitat] Şoferul unuia din camioane umblă noaptea pe la nevasta şefului de post din sat, în timp ce acesta joaca barbut cu primarul şi directorul şcolii. În general bărbaţii din sat sunt beţivi şi femeile neserioase iar primăriţa cheamă în fiecare sâmbătă cele mai neserioase femei din sat la ea la cafea să bârfească şi nu le dă decât cafele scumpe. Din sat este şi poetul Cutare, un individ netalentat, care a scris pe vremuri poezii pentru PCR iar acum publică pe bani de la Primărie versuri proaste despre care a apărut şi un scandal în presă. Nevasta lui, când vine în sat, umblă cu toţi camionagiii. Din cauză că toţi sătenii recită poeziile lui Cutare iar nevestele lor umblă împopoţonate şi nu mai pot să trăiască fără cafele, ei nu au timp să muncească serios şi trăiesc din vânzarea lemnelor furate. Din banii de pe lemne în fiecare seară se face chef la Primarie, cu bautură şi cu femei din satul vecin.

 

[Încheiere]

Vă rog, în consecinţă, să verificaţi dacă în zona respectivă tăierile s-au făcut legal sau ilegal şi să investigaţi apartenenta camioanelor şi care a fost traseul lemnului scos din pădure.

 

Aştept răspuns la această sesizare, în termen, conform legii.

 

Cu mulţumiri,

 

X Z [Semnătura în original]

[data, localitatea unde a fost scrisă sesizarea]

 

 

 

 

 

Programul ARIN de combatere a despaduririlor este pana in prezent finantat de:
Continutul acestui site web reflecta numai opiniile autorilor si nici Comisia Europeana nici alt finantator nu poate fi facut responsabil pentru pentru nici unul dintre modurile in care acest continut poate fi folosit.